Почина професор дмн Христо Куманов – основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ Александровска“. С покруса и

...
Почина професор дмн Христо Куманов – основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ Александровска“. С покруса и
Коментари Харесай

Скръбна вест: България загуби светилото в медицината – Проф. Христо Куманов

Почина професор дмн Христо Куманов – основател на клиниката по онкоурология в УМБАЛ „ Александровска “.

„ С мъка и дълбока тъга узнахме вестта за гибелта на един от най-забележителните уролози у нас – проф. Христо Куманов. Той е един от доайените на българската урологията, учредител на бъбречните трансплантации у нас. “, написаха сътрудниците му от лечебното заведение.

Роденият през 1934 година проф. Куманов приключва медицина в София и изминава пътя от участъков лекар, през помощник и доцент, до професор по урология, която дефинира като „ идея за упорити хора ”.

Бил е дългогодишен уролог и трансплантолог в УМБАЛ „ Александровска “, основател на Клиниката по онкоурология (1992г.) и на Центъра за интермитираща хемодиализа в лечебното заведение, началник на Катедрата по урология при Медицинска академия, дълготраен шеф на Научния институт по нефрология, урология, хемодиализа и трансплантация, и шеф на Изпълнителната организация по трансплантации в интервала 2005-2009г.

Проф. Христо Куманов е един от основателите, уредниците и участниците в бъбречната трансплантация в България, осъществена сполучливо от екип на Александровска болница през 1969г. Награждаван е с български и интернационалните награди за клинична и преподавателска активност.

Автор е на десетки монографии и има над 330 научни труда, оповестени у нас и в чужбина. Голяма част от тях са отдадени на трансплантологията на органи и на връзката сред апарата за хемодиализа и заболели с ХБН на хронична хемодиализационна стратегия.

Бил е член на урологични сдружения и организации в доста страни, представител на България в Световната урологична асоциация и два мандата член на УС на Европейската асоциация по урология. Обявен е за доктор на 2003 година, а през 2005г. е почетен със званието Почетен жител на София.

Проф. Христо Куманов остави трайна и извънредно значима диря в урологията и трансплантологията във всичките им измерения. Неоценим е приносът му за построяването на няколко генерации уролози в България.

Той бе извънреден експерт и персона с доста добродетели – почтен, положителен, радушен и предан на медицината. Ще го запомним като придирчив, непоколебим и обективен учител и сътрудник, извънредно угрижен за българското опазване на здравето, ерудиран клиницист с богат опит в урологията, съчетани с висока колегиалност, безрезервност и достойнство.

Поклонението ще се извърши на 4 април 2024г. от 14:30ч. в храм „ Св. Георги “, гр. София (на Петте кьошета).

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР